KÜÇÜKBAŞ KOYUN ÇADIRI HAKKINDA

Koyun Çadırı Nasıl Olmalıdır

Koyun Çadırı Modernleşen teknoloji ve hayvancılık beraberinde yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bunların başında küçükbaş koyunları beslediğiniz ağıl sistemleri farklılaşıyor. Sadece merada bakılan koyunlar değil kapalı sistem açık besi şekli ile bakılan sistemlerde günümüzde yerini alıyor. Ezber bozan çiftçiler ve çobanlar gelişen  hayvancılık ilkeleri gereği eski sistem damlardan çıkıp modern çadır ağıllar kurduruyor. Yeni nesil ırklarla beraber bu tip çadır yapılar güvenirliğini ve başarısını kanıtlar durumda.

Koyun Çadırı fiyatı da oldukça makul olması sebebi ile tercih sebebi. Aynı ölçülerde aynı performansı alacağınız beton bir yapının 3 de 1 i fiyatına yapılan küçükbaş çadırı acil ve sabit barınma ihtiyaçların çözümünde artık 1. Sıradadır, ayrıca sağlam yapısı ve uzun kullanım ömrü sayesine tercihlerin başında olmaya devam edecektir.

Koyun Çadırını Kimler Tercih Ediyor

İlçe tarım müdürlüklerin proje geliştirme kurslarında da çokça bahsedilen havalandırma ve hayvan refahını tam olarak verimli şekilde sağladığı için koyun çadırları revaçtadır. Kuzu ölümünün önüne geçmesi ve gerekli hayvan şartlarını refahını karşılamasından dolayı son yıllarda tüm hayvancılar tarafından tercih edilmektedir.

Koyun Çadırı Toprağa Kurulur mu?

Koyun çadırlarında zemin kısmı toprak olmalı %1-1,5 kadar da eğim olmalıdır. Toprağa kurulan çadırın daha sağlam bir yapı olmasını istiyorsanız ayakların geldiği kısımlara çerçeve şeklinde beton atılması önerilir. Beton atmayı tercih etmiyorsanız montaj sonrası kenarlara drenaj kanalı kazarak dışardan içeriye girecek su girişini önlemelisiniz. Bu şekilde sadece toprak zemine kurulumu mümkün ve kullanışlıdır.

Koyun Çadırı Demonte Taşınabilir Çadır mı?

Çadır yapının de monte olarak yapılması ve her parçasının kaynaksız vidalı olarak montajlanması 2. El olarak tekrar satılabiliyor olması yatırım yapanları oldukça cezbetmektedir. İstediğinizde kolayca söküp yeni yerine kurulumunu yapabilirsiniz.

Koyun Çadırı Makaslı mı Olmalı Tek Borulu mu?

Bulunduğunuz iklim koşuluna göre makaslı yada eko sistem bir çadır yaptırmanız tavsiye edilir. Kar yağışı ve rüzgar yoğunluğu fazla olan bir bölgede kurulacak sistemin makaslı olması kullanım ömrünü artırdığı gibi ekonomik açıdan daha kârlıdır. Fakat kısa vadeli geçici bir koyun çadır sistem kurulacaksa kar yağışında dikkat edilerek tek borulu sistemde kullanılabilir, rüzgarlı havalarda kapısı açılmaz toprağı yağmurda eridikçe eklenir ve kar yağdığı zaman üzerinde durmaması için sarsılarak temizlenirse kullanımı mümkündür. Tercih ekomik duruma ve kullanıcının amacına göre belirlenmelidir.

Koyun Çadırı Ağılı Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?

Ortalama 100 başlık bir koyun çadırı 140-160m2 gelmelidir. En kısa boy uzun tercih edilmeli otluk ve yemlik için alan bırakılmalıdır. Eğimli bir alana kurulması koyun sağlığı için daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu eğim %1 veya 1,5 olmalıdır.

KÜÇÜKBAŞ ÇADIRLARI NASIL OLMALIDIR

null

İSKELET AKSAMI

İskelet aksamı gerçek galvanizli veya antipas boyalı olmalı, bulunduğunuz iklim koşullarına dayanabilecek bir çelik sistem kurulmalı, demonte olmalıdır.
null

Çadırda Astar ve Yalıtım Nasıl Olmalı

Bulunduğunuz iklim koşulu bu seçimde çok önemlidir. Sıcak iklimlerde farklı soğuk iklimlerde farklı yalıtım tercih edilmelidir. Çadır yapılardaki terleme kaynağı genel olarak toprağa kurulan çadırların dışardan içeriye su girmesi sonucu meydana gelmektedir. Yalıtım değeri 0,36 W/m2K Türkiye ortalaması için yeterlidir.
null

Çadır Kapısı ve Havalandırması Nasıl Olmalıdır.

Çadır sisteminde yalıtım ne kadar önemli ise havalandırmada o kadar önemlidir. Kapı sistemi kelebek yada kayar olarak tercih edilmeli traktör ve ekipmanın gireceği boyutta yapılmalıdır. Havalandırma sistemi baca sistemleri ile sağlanmalı iç m2 ölçüsüne ve bakılacak hayvan türüne göre danışmanlar tarafından belirlenmelidir. Baca sistemine göre entegre pencere önerilir.
null

Brandası Nasıl Olmalıdır.

Yaptırdığınız sistemde en çok rüzgara ve güneş aşındırmasına maruz kalacak kısım dış brandadır. Bu branda aksamı çadır yapının %10-15 i kadara mal olur. 7 ila 10 yıl ömrü vardır ve değişimi oldukça basittir. Alevyürütmez, uv katkılı, 1100dtx çözgü sayısı ve 550 – 680m2/gr  özellikleri olan bir çadır hayvan çadırı için oldukça verimli olacaktır. m2 gramajından çok iç iplik sayısı ve kullanılan polyesterin kalitesi önemlidir.

KOYUN ve KÜÇÜKBAŞ ÇADIRI

Küçükbaş Koyun Çadırları modern çiftlik için en verimli sonuçları vermektedir. Hava kalitesi, oluşturduğu ısı bariyeri ile koyunları yaz kış kapalı veya açık sistemde fazlasıyla refahını artırmaktadır.

HAVALANDIRMA
ÖZELLİK SEÇENEĞİ
FİYAT CAZİPLİĞİ
ISI YALITIM
HAYVAN REFAHI

KÜÇÜKBAŞ KOYUN ÇADIRI FİYATI ve AVANTAJLARI

Yapının size en büyük kaarı maddi ve zaman. Zaman kazandırması günlerce inşaat işiyle meşgul olmaktansa ortalama 1 günün akşamında kullanmaya başladığınız bir sistemin olması güzel bir olay.

  • İkinci el piyasası bulunur, çadır yapıyı bir kaç sene kullandıktan sonra satabilirsiniz.
  • Hayvan refahını artırır kuzu ölümlerini önlemenize yardımcı olur.
  • Hızlıdır aynı gün kurulabilir, yeri değiştirilebilir
  • Bölgenize göre ruhsatlandırma gerekmez, demonte yapısı sayesinde belediye kanunlarında bahsi geçmemekte geçici barınak sayılmaktadır.
  • Meraya yapılabilen tek sanayi yapısıdır.
  • Barınak konforunda ferah bir ortam sağlar.
  • Yüksek tavan yapısı hayvanların açık havada aldığı keyfi verir.
  • Küçükbaş koyun çadırı fiyatı 2022 yılı itibari ile metrekare fiyatı (m2 fiyatı) 250 TL ile 650TL arası değişmektedir. En ufak hayvan çadırı yapısı 50-70 m2 ölçüleri ile başlamakta En Büyük çadır 10bin metre karelere kadar yapılabilmektedir. Ortalama 100 başlık bir koyun çadırı 140-150m2 gelmelidir. ( ortalama 1.5m2’ye 1 koyun ve kuzusu hesaplanabilir)
  • 100m2 çadır yapı ortalama 60-70 koyun ve kuzuları için yeterli alan sağlar.

KÜÇÜKBAŞ KOYUN ÇADIRI VİDEOLU ANLATIMI