Koyun Çadırı Nasıl Olmalıdır
Koyun Çadırı Modernleşen teknoloji ve hayvancılık beraberinde yeni ihtiyaçlar doğuruyor. Bunların başında küçükbaş koyunları beslediğiniz ağıl sistemleri farklılaşıyor. Sadece merada bakılan koyunlar değil kapalı sistem açık besi şekli ile bakılan sistemlerde günümüzde yerini alıyor. Ezber bozan çiftçiler ve çobanlar gelişen hayvancılık ilkeleri gereği eski sistem damlardan çıkıp modern çadır ağıllar kurduruyor. Yeni nesil ırklarla beraber bu tip çadır yapılar güvenirliğini ve başarısını kanıtlar durumda.
Koyun Çadırı fiyatı da oldukça makul olması sebebi ile tercih sebebi. Aynı ölçülerde aynı performansı alacağınız beton bir yapının 3 de 1 i fiyatına yapılan küçükbaş çadırı acil ve sabit barınma ihtiyaçların çözümünde artık 1. Sıradadır, ayrıca sağlam yapısı ve uzun kullanım ömrü sayesine tercihlerin başında olmaya devam edecektir.
Koyun Çadırını Kimler Tercih Ediyor
İlçe tarım müdürlüklerin proje geliştirme kurslarında da çokça bahsedilen havalandırma ve hayvan refahını tam olarak verimli şekilde sağladığı için koyun çadırları revaçtadır. Kuzu ölümünün önüne geçmesi ve gerekli hayvan şartlarını refahını karşılamasından dolayı son yıllarda tüm hayvancılar tarafından tercih edilmektedir.
Koyun Çadırı Toprağa Kurulur mu?
Koyun çadırlarında zemin kısmı toprak olmalı %1-1,5 kadar da eğim olmalıdır. Toprağa kurulan çadırın daha sağlam bir yapı olmasını istiyorsanız ayakların geldiği kısımlara çerçeve şeklinde beton atılması önerilir. Beton atmayı tercih etmiyorsanız montaj sonrası kenarlara drenaj kanalı kazarak dışardan içeriye girecek su girişini önlemelisiniz. Bu şekilde sadece toprak zemine kurulumu mümkün ve kullanışlıdır.
Koyun Çadırı Demonte Taşınabilir Çadır mı?
Çadır yapının de monte olarak yapılması ve her parçasının kaynaksız vidalı olarak montajlanması 2. El olarak tekrar satılabiliyor olması yatırım yapanları oldukça cezbetmektedir. İstediğinizde kolayca söküp yeni yerine kurulumunu yapabilirsiniz.
Koyun Çadırı Makaslı mı Olmalı Tek Borulu mu?
Bulunduğunuz iklim koşuluna göre makaslı yada eko sistem bir çadır yaptırmanız tavsiye edilir. Kar yağışı ve rüzgar yoğunluğu fazla olan bir bölgede kurulacak sistemin makaslı olması kullanım ömrünü artırdığı gibi ekonomik açıdan daha kârlıdır. Fakat kısa vadeli geçici bir koyun çadır sistem kurulacaksa kar yağışında dikkat edilerek tek borulu sistemde kullanılabilir, rüzgarlı havalarda kapısı açılmaz toprağı yağmurda eridikçe eklenir ve kar yağdığı zaman üzerinde durmaması için sarsılarak temizlenirse kullanımı mümkündür. Tercih ekomik duruma ve kullanıcının amacına göre belirlenmelidir.
Koyun Çadırı Ağılı Ölçüsü Nasıl Olmalıdır?
Ortalama 100 başlık bir koyun çadırı 140-160m2 gelmelidir. En kısa boy uzun tercih edilmeli otluk ve yemlik için alan bırakılmalıdır. Eğimli bir alana kurulması koyun sağlığı için daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu eğim %1 veya 1,5 olmalıdır.